onsdag 3. september 2008

Dikting, men ikke forbannet løgn

”Skal du ljuge må du gjøre det sånn at folk skjønner at du ljuger” sa Mona Singsaker til Lars Gude i en diskusjon om fiksjon i bloggsfæren.

At det kan ta litt tid før fiksjon forstås og aksepteres i et nytt medium viser blant annet Orson Wells beryktede radioinnspilling av navnebroren H. G. Wells klassiker The War of the Worlds. Folk som hørte hørespillet på radio i 1938 trodde faktisk at jorda ble angrepet av Mars og panikk spredte seg.

Da vi begynte denne bloggen hadde vi ikke egentlig noen oversikt over hva som fantes av fiktive blogger på nettet. Det har vi fremdeles ikke.

Det er jo en kjent sak at det finnes en masse seudonymer, tvilsomme blogginnlegg, røverhistorier, vandrehistorier, halvsannheter og tull og tøys i bloggsfæren, men blogger som helt åpent fremstiller seg som oppdiktede, altså virkelige fiksjoner er det vanskeligere å finne. Men de finnes.

En forholdsvis interessant krimhistorier på engelsk heter The Dionea House.

I tillegg til dette finnes det en hel rekke fiktive privatdetektiver med egen hjemmeside eller blogg. En god oversikt over dette finner dere på Viritual Murder.

En norsk privatdetektiv med egen plass på nettet er Varg Veum.

Det finnes også en del hjemmesider som er utformet som et slags spill der leseren er detektiven. Noen av disse finner du her.

http://www.crimescene.com/
http://www.homicidethegame.com/
http://www.suspicionofmurder.com/crime/e/book11.htm

Vi er usikre om det finnes noe på norsk.

Folk som skriver skjønnlitteratur på nettet i Norge publiserer dette som regel i litteratur og diktforum av typen dikt.no.

Blogger har derimot vært aktivt brukt for å skrive og få tilbakemeldinger på bøker i mer tradisjonell forstand, og kvalitetsblogger som for eksempel Revolusjonært roteloft benytter seg ofte av litterære virkemidler som dramatisk dialog.

Vi har selvsagt heller ikke glemt alle forfatterbloggene både de under og utenfor paraplyen forfatterbloggen. Her forekommer det ofte innslag av ren skjønnlitteratur bland de mer vanlige essayistiske innleggene.

Likevel venter vi på at flere skal benytte seg av mulighetene som finnes i dette mediet til å skape fiksjoner som lever på en ny og annerledes måte enn i bøker og på film. Det mest interessante spørsmålet er kanskje likevel, hvordan man i et medium som har et frynsete rykte for usannheter, presenterer en åpen fiksjon? Noe som er dikting men ikke nødvendigvis forbannet løgn.

Er det noen som vet om gode fiktive blogger så vil vi gjerne høre om dem.

Ingen kommentarer: