mandag 8. september 2008

Chili con carne alla Mona Singsaker

Mona Singsaker, som aldri har satt sin fot på det amerikanske kontinentet, laget en skikkelig kraftig chili con carne til Lars Gude.

Det hun ikke visste var at dette vekket helt spesielle minner hos den rustene detektiven.

Lars Gude reiser egentlig ikke mye, om det ikke er for å oppspore en bortrømt tenåring, eller finne et barn som har blitt kidnappet av sin mor eller far og ført til et land med uklare juridiske forhold.

De få gangene han har reist på ferie, har det vært til Latin Amerika. I Mexico by traff han en gang en ung kvinne som het Santa Maria del Cruz på heksemarkedet Sonora i Mexico by. Hun forførte ham med heksekunsten å koke en god chili og sin slanke mexicanske midje. Den ferien kom han seg aldri ut av byen til stillehavstrendene slik han hadde tenkt. Ikke fikk han sett mye annet av byen heller, ikke annet enn Santa Marias knøttlille og hete leilighet hvor de svettet og sov i en haug med puter på gulvet. Før han reiste fridde han til henne, men hun sa nei.

Lars Gude reiste hjem til Norge med en lengsel han aldri helt ble kvitt.

Mona Singsaker laget chilien sin på denne måten:

Trekk en passe mengde svinekjøtt, gjerne koteletter, helst med en del fett, sammen med gulrøtter og løk på svak varme, med passe mengder vann, i timesvis.

Et par timer før servering, koker du opp bønner, helst svarte, friloles negros. Disse har ligget i bløtt i et døgn eller der omkring. Etter de har fått et oppkok heller du av kokevannet og slipper bønnene oppi gryta med kjøttet, slik at alt får putre i fellesskap.

På ett eller annet tidspunkt underveis freser du store mengder hakket chili, hvitløk og andre godsaker i en panne og heller oppi sammen med litt kakao.

Smak til med salt, og server når alt har kokt godt sammen til en seig, fin grøt.

Hvordan Santa Maria del Cruz laget sin chili er det ikke lenger noen som vet. Hun døde av lungebetennelse for fem år siden.

Ingen kommentarer: